[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Erken Boşalma ne demektir?
Ejekülasyon, meninin cinsel ilişki sonunda orgazm ile birlikte dışarı atılması yani boşalma demektir, prematür ise tam gelişmemiş veya erken anlamına gelir (erken doğan bebeklere prematüre denir). Erken boşalmanın net bir tanımı olmamakla birlikte; erkeğin kendi isteğinden önce orgazm olarak boşalmasıdır. Bu durum sürekli de olabilir ara ara da olabilir.
Erken boşalma bir hastalık mıdır?
Bu güne kadar erken boşalmanın tanımı ve boşalma süresi üzerinde çok tartışılmıştır ancak net bir sonuca varılamamıştır. Herşeyden önce bunun bir hastalık olmadığı bilinmelidir. Her bireyin boyu kilosu farklı olduğu gibi cinsel ilişkideki boşalma süresi de farklıdır. Aslında bu durum erkeğin alacağı zevk (orgazm) açısından çok büyük problem yaratmaz, ancak kadın orgazma ulaşamadığı hem cinsel ilişkiden yeterli zevki alamaz hem de bu durum her iki tarafı da huzursuz eder. Bu da zamanla erkekte güven kaybına, cinsel birliktelikten uzak durmaya, ilişkilerde bozulmaya, hatta sertleşme sorunlarına yol açabilir. Dolayısıyla bu kişilerde bu sürenin uzatılması gerekir yani tedavi edilmesi gerekir.
Cinsel ilişkide boşalma süresi ne kadar olmalıdır?
Yukarıda belirtildiği gibi bu konuda çok farklı fikirler ortaya atılmıştır.
⁃ Vajen içine yapılan 15 giriş-çıkış hareketinden önce boşalma olması,
⁃ Kadın orgazmının olmaması ya da cinsel birleşmelerin en az yarısında erkeğin kadından önce boşalması
⁃ Erkek cinsel organı vajene girdiğinde ya da hemen öncesinde boşalma,
⁃ Erkek cinsel organını vajene girdikten sonraki 7 dakika içinde boşalma,
⁃ Erkek cinsel organını vajene girdikten sonraki 2 dakika içinde boşalma,
⁃ Erkek cinsel organını vajene girdikten sonraki 1 dakika içinde boşalma,
Buradan anlaşılabildiği gibi, bu konuda süre vermek çok doğru bir yöntem değildir. Bazı otörler bu bakış açısıyla; önemli olan erkeğin boşalmayı ne kadar geciktirebildiği değil erkeğin ve partnerinin cinsel birleşme süresinden ne derecede memnun olduğudur, düşüncesini savunmuşlardır.
Erken boşalma toplumda ne sıklıktadır?
Toplumun yaklaşık 3’te 1’inde bu sorun vardır, ancak bu nedenle hastaneye ve doktora başvuru oldukça düşük düzeydedir. Bunun nedeni çoğunlukla utanma ve çekinmedir. Cinsellik konusunun ayıp sayıldığı toplumlarda çoğu zaman erkek, partnerinin orgazm olup olmadığını bile bilemeyebilir, sorgulamayabilir. Kadınlar da orgazm olmadıklarını eşleriyle paylaşmazlar. Doktora başvurunun az olmasının bir diğer sebebi de budur.
Erken boşalma çeşitleri var mıdır?
Iki çeşit erken boşalma tanımlanmıştır. Birincisi yaşam boyu olan, ilk cinsel ilişkiden itibaren başlayan ve her partnerde olan erken boşalma (primer prematür ejekülasyon), ikincisi ise önceden erken boşalma olmayıp sonradan gelişen erken boşalma (edinsel, sonradan kazanılmış prematür ejekülasyon). İkincisi genellikle bazı hastalıklara bağlı olarak gelişir (prostat veya idrar kanal iltihapları, omurilik tümörleri ve yaralanmaları gibi)
Erken boşalma teşhisi nasıl konur?
İlk önce hastanın ayrıntılı bir öyküsü alınmalıdır ve gerçekte hastada erken boşalma olup olmadığı hekim tarafından ayırt edilmelidir. Çünkü tanımı net yapılamayan bu kavram hastalar tarafından da farklı yorumlanmaktadır. Burada beklentiler ön plana çıkmaktadır. Kişide erken boşalma olmadığı halde sürenin çok daha uzun olması istemesi gibi. Ayrıntılı öykü sayesinde erken boşalmanın yaşam boyu mu, sonradan kazanılmış bir erken boşalma olduğu anlaşılır. Eğer sonradan başlayan bir durumsa, buna sebep olabilecek bütün hastalıklar gözden geçirilmelidir. Bunun için kan ve idrar tahlilleri ve gerekirse filmler çekilebilir.
Erken boşalma tedavisi nasıl yapılır?
Tedavideki amaç boşalma konusunda kişinin kontrolünü artırmak ve böylece cinsel ilişkiden her iki taraf için de alınan zevki artırmaktır. Bunun için uygulanabilen tedavi seçenekleri aşağıdaki gibidir;
⁃ Davranış Tedavisi ve Psikoterapi: Herşeyden önce erkeklerin bu konudaki kaygıları giderilmelidir. Cinsel ilişki sadece bir kişiyi ilgilendirmediğinden, bu sorun da çiftin ortak sorunu olarak düşünülmeli ve çözüm birlikte aranmalıdır. Çiftler birlikte cinsel terapiye alınarak belli süre boyunca bu terapilere devam ederler. Burada çiftlere ilk dönemde ilişkiye girmeden ve ilişki kaygısı olmadan masturbasyon yapacakları bir egzersiz önerilir. Kadın tarafından yapılan masturbasyon, boşalma olacağı zaman durdurulur, bir süre beklenir ve daha sonra tekrarlanır. İkinci aşamada aynı başla-dur egzersizi ilişki sırasında uygulanır. Belli süre sonra erkeğin boşalma süresini kontrol edebilmesi amaçlanır. Ancak bu yöntem erken dönemde fayda sağlasa da çiftler bu tutumun devam ettirmekte zorlanırlar. Çünkü, sık sık kesilen cinsel birleşme özellikle kadında orgazma ulaşmada sorun çıkarabilir.
⁃ Prezervatif Kullanmak: Prezervatif penis cildinin doğrudan uyarılmasını azaltarak etki eder. Bazı erkekler prezervatif ile daha az uyarıldıklarını ve daha uzun süre seksüel aktivitede bulunabildiklerini bildirmişlerdir.
⁃ Penis Duyarlılığını Azaltan Kremler: Bu tedavi şekli içinde anestezi yapan ilaç içeren kremlerin cinsel ilişki öncesi penis cildine sürülmesi esasına dayanır. Cinsel ilişki sırasında oluşabilecek vajen hissizliğini önlemek için ilişkiye başlamadan hemen önce penisin sabunla yıkanması önerilmektedir. Ancak bu yöntem erkekte alınan zevki azaltabilir.
⁃ İlaç Tedavisi: Erken boşalmayı engellemek için en sık kullanılan ilaçlar, depresyon önleyici ilaçlardır ( anti-depresanlar). Bu ilaçların depresyon tedavi edici etkilerinin dışında yan etkilerinden (bir ilaç için istenmeyen etki demektir aslında) biri de boşalmayı geciktirmektir, bundan dolayı anti-depresanlar bu yan etkiden faydalanmak için kullanılırlar. Antidepresanlar günlük olarak alınması gerekir (ilişkiden bağımsız) ve bırakılacağı zaman doz azaltılarak bırakılmalıdır. Son yıllarda tek kullanımlık, erken boşalmayı engelleyici ilaçlar da piyasaya çıkmıştır. Bu ilaçlar ilişkiden 1 saat önce 1 bardak su ile içilir ve günlük kullanımı gerekmez.
⁃[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row bg_type=”grad” bg_grad=”background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, color-stop(0%, #E3E3E3), color-stop(19%, #E3E3E3), color-stop(21%, #E3E3E3));background: -moz-linear-gradient(top,#E3E3E3 0%,#E3E3E3 19%,#E3E3E3 21%);background: -webkit-linear-gradient(top,#E3E3E3 0%,#E3E3E3 19%,#E3E3E3 21%);background: -o-linear-gradient(top,#E3E3E3 0%,#E3E3E3 19%,#E3E3E3 21%);background: -ms-linear-gradient(top,#E3E3E3 0%,#E3E3E3 19%,#E3E3E3 21%);background: linear-gradient(top,#E3E3E3 0%,#E3E3E3 19%,#E3E3E3 21%);”][vc_column][vc_custom_heading text=”Randevu & Bilgi”]